sobota, 18 sierpnia 2012

Pieczone dzwonka łososia

Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Lubię przyrządzać go pieczonego wtedy mięsko jest delikatne i lekko wilgotne.
Dziś będą pieczone dzwonka łososia podane z sosem śmietanowo czosnkowym oraz pieczonymi ziemniaczkami.
Zapraszam.


Składniki:
  • ziemniaki
  • dzwonka łososia
  • śmietana
  • czosnek
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • koperek
  • sok z cytryny
  Ziemniaki obieramy, myjemy, i kroimy w łódeczki. Lekko podgotowujemy. Odcedzamy i obtaczamy w majeranku i innych ulubionych przyprawach. Wysypujemy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  Dzwonka łososia myjemy i odsuszamy. Posypujemy solą oraz pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Zawijamy rybkę w folię aluminiową i układany na górnej półce w piekarniku nastawionym na grilla. Rybkę pieczemy w temp. ok 180' do miękkości.

SOS: Sos do tej potrawy to śmietana połączona z koperkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Wszystko to podane na talerzu to świetne połączenie oraz pyszny obiad.

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz