czwartek, 23 sierpnia 2012

Ciasto ze śliwkami

W okresie letnim bardzo je lubię piec bo jest szybkie i proste. Przypomina mi letnie podwieczorki z babcią:)

Składniki:
  • 250g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki przennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • śliwki: umyte, wypestkowane i pokrojone na połówki
 Margarynę, cukier i wodę rozpuszczam w małym garnuszku na małym ogniu. Nie gotuję!
W osobnej misce łączę resztę produktów ( poza śliwkami) i następnie dodaję roztopioną margarynę. Wszystko razem delikatnie miksuję do połączenia się składników. Przekładam ciasto do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą blaszki oraz na wierzchu układam osuszone śliwki.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 200'C na około 30-40 min. tak aby z wierzchu się nie przypiekło a w środku nie było surowe.
Po upieczeniu i ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.

Smacznego!
  Smaki naszego dzieciństwa Ciasta z owocami sadu

1 komentarz:

  1. lubię proste szybkie ciasta a już ze śliwkami to pycha

    OdpowiedzUsuń