Potrzebujecie szybko dobrego i sprawdzonego ciasta? Czasu jest mało, a za moment przychodzą goście? Oto mój sposób na szybką tartę z jabłkami!
Składniki:
- cisto francuskie
- 4 duże jabłka
- ok 4 łyżki cukru
- cynamon
Ja korzystam z gotowego ciasta francuskiego (może być też kruche ciasto). Wykładam ciasto razem z papierem dopieczenia do formy na tartę najlepiej z wyjmowanym dnem. obcięłam wzdłuż brzegów. Do głębokiej patelni wrzucam pokrojone w plasterki, obrane jabłka. Zasypuję cukrem, dodaję cynamonu i dolewam odrobinkę wody. Mieszając co jakiś czas podduszam to na patelki aż jabłka zmienią kolor na lekko brązowy i zrobią się miękkie. W międzyczasie do nagrzanego piekarnika do temp 180' wstawiam formę z ciastem ponakłuwanym widelcem na ok 10 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto, piekarnik nagrzewamy do ok 200-210'. Jabłka układamy na cieście i pokrojone resztki ciasta układamy w kratkę na jabłkach. Dopiekamy jeszcze ok 10 minut.
Tak upieczone ciasto doskonale odchodzi od papieru do pieczenia. Ja podaję je z lodami waniliowymi lub bakaliowymi.
Smacznego!!
super smacznie wygląda
OdpowiedzUsuńŻYCZĘ CI WSPANIAŁEGO PONIEDZIAŁKU,
ORAZ
CUDOWNEGO STARTU W PRZEDŚWIĄTECZNY TYDZIEŃ