poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Ekspresowa tarta z jabłkami

Potrzebujecie szybko dobrego i sprawdzonego ciasta? Czasu jest mało, a za moment przychodzą goście? Oto mój sposób na szybką tartę z jabłkami!
Składniki:
  • cisto francuskie
  • 4 duże jabłka
  • ok 4 łyżki cukru
  • cynamon
Ja korzystam z gotowego ciasta francuskiego (może być też kruche ciasto). Wykładam ciasto razem z papierem dopieczenia do formy na tartę najlepiej z wyjmowanym dnem. obcięłam wzdłuż brzegów. Do głębokiej patelni wrzucam pokrojone w plasterki, obrane jabłka. Zasypuję cukrem, dodaję cynamonu i dolewam odrobinkę wody. Mieszając co jakiś czas podduszam to na patelki aż jabłka zmienią kolor na lekko brązowy i zrobią się miękkie. W międzyczasie do nagrzanego piekarnika do temp 180' wstawiam formę z ciastem ponakłuwanym widelcem na ok 10 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto, piekarnik nagrzewamy do ok 200-210'. Jabłka układamy na cieście i pokrojone resztki ciasta układamy w kratkę na jabłkach. Dopiekamy jeszcze ok 10 minut.
Tak upieczone ciasto doskonale odchodzi od papieru do pieczenia. Ja podaję je z lodami waniliowymi lub bakaliowymi.

Smacznego!!
Wielkanocne Smaki 2Tarty wytrawne i na słodko

1 komentarz:

  1. super smacznie wygląda

    ŻYCZĘ CI WSPANIAŁEGO PONIEDZIAŁKU,

    ORAZ

    CUDOWNEGO STARTU W PRZEDŚWIĄTECZNY TYDZIEŃ

    OdpowiedzUsuń