poniedziałek, 19 listopada 2012

Parówki w kieszonkach

Ciasto francuskie to wdzięczny produkt:) Można robić i na słodko i na słono.
   Ja przy okazji większości imprezek domowych serwuję na ciepło parówki w cieście francuskim. To szybkie i proste danie, do tego niedrogie. Moim goście wprost przepadają za tą przekąską:)





Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • parówki cienkie - wedle uznania
  • ser w plastrach
  • ogórek kiszony lub konserwowy
  • papryczka konserwowa
  • sos pomidorowy lub ketchup
Parówki obieram z foli, przecinam na pół i nacinam jak kiełbaskę na grilla. Ogórek i papryczkę kroję w cienkie laseczki. Ciasto francuskie rozwijam na blaszce, kroję na 8 części ( jeśli chcemy na więcej musimy parówki przekroić na 3 części bo inaczej nam się nie zamkną kieszonki). Ciasto smaruję sosem i układam na każdym kawałku plasterek sera oraz parówkę i po słupku ogórka i papryki. Ciasto zwijamy w rulonik i zawijamy na brzegach. Każdą kieszonkę nacinamy z wierzchu nożem.
Tak przygotowane kieszonki z parówkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210' ok 15-20 minut do zarumienienia się ciasta.


Życzę smacznego!!!

4 komentarze: