piątek, 23 listopada 2012

Dyniowe muffinki z sezamem

Kocham muffinki wszelkiej maści, a te z dynią to już w ogóle rarytas:)


Składniki na około 15 muffinek:
  • 230 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sezam do posypania
Najlepiej aby wszystkie składniki były w temeperaturze pokojowej.

Masło ucieramy mikserem na lekką, puszystą masę stopniowo dodając cukier. Wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia składników po każdym dodaniu.
Śmietanę, puree z dyni, ekstrakt z wanilii mieszamy. Dodajemy do masy maślanej, na zmianę z przesianymi składnikami suchymi (mąka, cynamon, soda), miksując do połączenia.

Formę na muffinki wykładam papilotkami i nakładam ciasto do 3/4 wysokości foremek. Posypuję po wierzchu sezamem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka.

Życzę smacznego!

1 komentarz:

  1. Ej! Wreszcie jakiś dobry przepis na muffiny :D Wydawało mi się, że robienie ich to jakaś czarna magia :D

    OdpowiedzUsuń