piątek, 4 maja 2012

Tiramisu z truskawkami

To moje pierwsze tiramisu ale na pewno nie ostatnie. Przekonałam się o tym kiedy posmakowałam tego co zrobiłam czyli tiramisu z truskawkami.


Składniki:
    - 250 g serka mascarpone
    - 500 g twarogu mielonego
    - 1 torebka cukru waniliowego
    - 125 g cukru
    - 200 g podłużnych biszkoptów
    - 150 ml kawy
    - 250 g truskawek
    - 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

W misce zmiksować serek mascarpone, twarożek, cukier i cukier waniliowy. Połowę biszkoptów nasączyć kawą i ułożyć w naczyniu (w moim przypadku była to blaszka). Na ciastka wyłożyć połowę kremu i pokrojone w cząstki truskawki. Następnie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, wyłożyć krem i owoce.

Wstawić tiramisu do lodówki na minimum 3 godziny. Przed podaniem tiramisu posypać kakao. 



Tiramisu :)

7 komentarzy:

  1. uwielbiam tiramisu.
    najbardziej takie typowo włoskie, a sama robię na krakersach.
    jest potwornie słodkie i kaloryczne, ale za to jakie dobre.
    mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do akcji tiramisu na durszlaku. Trzeba się tam zalogować i kliknąć w napis "dodaj wpis", wtedy ja zaakceptuję

    OdpowiedzUsuń
  3. o takie tiramisu to byłoby dla mnie najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. o ja... cudowne połączenie smakowe!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego połączenia nie próbowałam. Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń