środa, 28 grudnia 2011

Marchewkowe muffiny

Składniki: 
  • 2 szklanki tartej marchewki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • płaska łyżeczki soli
  • łyżeczka przyprawy do piernika lub 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • aromat waniliowy
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać suche produkty: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. W drugiej - rozmącić jajka, dodać olej, marchewkę, cukier i aromat waniliowy. Wymieszać mokre składniki i przelać je do miski z suchymi. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Muffinki piec w temp. 180' około 20 minut 

Pozdrawiam smacnzie:)

3 komentarze:

  1. To najpyszniejsze muffiny na świecie :) widzę, że korzystamy z tych samych przepisów :) Ja w mojej ulubionej wersji dodaję gorzką czekoladę pokrojoną w kostkę - Julek najchętniej wsuwa, kiedy muffiny lekko przestygną a czekolada jest ciepła i płynna... hmmmmm rozmarzyłam się :P

    Zapraszamy do nas na Julkowe zimowe zagadki i takie tam inne: Raaany Julek

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbujemy - długo szukałam mufinów marchewkowych.

    OdpowiedzUsuń
  3. oj te marchewkowe muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń