środa, 21 listopada 2012

Kurki w zalewie

Lubię grzybobranie i lubię jeść grzybki. Oto nasze kurki w zalewie octowej.

 SKŁADNIKI:
  • świeże kurki
  • cebulka
SKŁADNIKI NA ZALEWĘ:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren pieprzu kolorowego
Kurki oczyszczamy i myjemy. Cebulę kroimy w krążki i wkładamy do wyparzony słoików. Składniki na zalewę gotujemy na małym ogniu ok 10 min. Kurki wrzucamy do słoiczków i zalewamy gorącą zalewą. Po zalaniu słoik od razu zakręcamy i obracamy do góry dnem. Tak przygotowane słoiczki zawijam w ręcznik lub ścierkę by wolno stygły.

Po otwarciu słoika kurki są twarde i nie są śluzowante:)

Smacznego!

2 komentarze:

  1. kurkowwe słoiczki na baczność, super :), wygladają pysznie. Pozdrawiam i zapraszam : http://wkuchniuli.blogspot.com/2012/12/makaron-penne-z-sosem-pomidorowym.html

    OdpowiedzUsuń