Lubię grzybobranie i lubię jeść grzybki. Oto nasze kurki w zalewie octowej.
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI NA ZALEWĘ:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka ziaren pieprzu kolorowego
Kurki oczyszczamy i myjemy. Cebulę kroimy w krążki i wkładamy do wyparzony słoików. Składniki na zalewę gotujemy na małym ogniu ok 10 min. Kurki wrzucamy do słoiczków i zalewamy gorącą zalewą. Po zalaniu słoik od razu zakręcamy i obracamy do góry dnem. Tak przygotowane słoiczki zawijam w ręcznik lub ścierkę by wolno stygły.
Po otwarciu słoika kurki są twarde i nie są śluzowante:)
Smacznego!
Kocham kurki w occie <3
OdpowiedzUsuńkurkowwe słoiczki na baczność, super :), wygladają pysznie. Pozdrawiam i zapraszam : http://wkuchniuli.blogspot.com/2012/12/makaron-penne-z-sosem-pomidorowym.html
OdpowiedzUsuń