Wychodzą pyszne i chrupiące.
Oto przepis:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 5 żółtek
- szczypta soli
- łyżka spirytusu (lub 2 łyżki rumu)
- 3/4 - 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
- tłuszcz do głębokiego smażenia (olej)
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić, by ciasto było miękkie i elastyczne. Ciasto owinąć folią spożywczą schłodzić przez ok. 60 minut. Po tym czasie rozwałkować cieniutko i wycinać paski. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór.
Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor, osączyć na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ja osobiście nie kroje bardzo cienko ponieważ nie lubię takich całkowicie sypkich i nie posypuje cukrem pudrem żeby nie były słodkie.
fajniutkie
OdpowiedzUsuń