środa, 6 lutego 2013

Faworki

Z okazji tłustego czwartku: Faworki!
Wychodzą pyszne i chrupiące.

Oto przepis:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • łyżka spirytusu (lub 2 łyżki rumu)
  • 3/4 - 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • tłuszcz do głębokiego smażenia (olej)
  • cukier puder do posypania
Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić, by ciasto było miękkie i elastyczne. Ciasto owinąć folią spożywczą schłodzić przez ok. 60 minut. Po tym czasie rozwałkować cieniutko i wycinać paski. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór.
Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor, osączyć na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Ja osobiście nie kroje bardzo cienko ponieważ nie lubię takich całkowicie sypkich i nie posypuje cukrem pudrem żeby nie były słodkie.

1 komentarz: