Mniami
Przepis po mojej modyfikacji:)
Składniki:
- pół kostki miękkiego masła lub margaryny
- pół szklanki drobnego cukru
- 1 jajko
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 tabliczka czekolady deserowej
Czekoladę pokruszyć na malutkie kawałki. Miękkie
masło utrzyj z cukrem, używając miksera, dodaj jajko, wymieszaj, stopniowo
dodawaj też mąkę, cały czas mieszaj ciasto. Na samym końcu do masy dodaj czekoladę, wymieszaj tym razem łyżką.
Z masy formuj małe kuleczki
wielkości orzecha włoskiego, kładź je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
lekko spłaszcz łyżką (zachowaj odstępy, gdyż ciastka trochę się „rozpłyną”).
Piecz około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.
Ja swoim zwyczajem wrzuciłam do miski wszystkie składniki poza czekoladą i zmiksowałam:) Potem wsypałam czekoladę i wymieszałam łyżką a właściwie zagniotłam ręką:)
Smacznego!
Nie ma jak domowe ciasteczka. Pycha!
OdpowiedzUsuńuwielbiam kruche ciasteczka z kawalkami czekolady !!nie jestem kulinarnym orlem,ale bardzo lubie eksperymentowac w kuchni...ten przepis zabieram ze soba i najprawdopodobniej skorzystam w nadchodzacy weekend ! Dziekuje:)
OdpowiedzUsuń